• slideshow1
  • slideshow1
  • slideshow1

Şu Hızlı Okumayı Kim İcat Etti?

Şu Hızlı Okumayı Kim İcat Etti?
Hızlı Okuma Kursları

Şu Hızlı Okumayı Kim İcat Etti? İkinci Dünya Savaşı sırasında Alman Hava Kuvvetlerinin  Uçakları Londra'yı bombalıyordu. Bu esnada İngiliz ve Alman uçakları birbirine karışıyor; İngiliz gözetleme kulelerinde görev icra eden gözcüler düşman uçaklarını kendi uçaklarından ayırt etmekte zorlanıyorlardı.

Eğer tehlike varsa uçaksavar nişancılarına ve halkın sığmağa gitmesi için alarmı zamanında vermesi gerekmekteydi. Gözetlemeciler, çok defa amblemlerinden tanıyabildikleri uçakları vaktinde fark edip arkadaş mu düşman mı olduklarını ayırt etmekte gecikiyor bu da önemli zayiata niçin oluyordu. Aynı yıllarda gözün görme çevikliği üzerine çalışan ABD Ohio Üniversitesi'nden Dr. Renshaw "takistoskop" denilen bir alet geliştirmişti.

Bu aletin merceği saniyenin 1/25, 1/50, 1/100'ü hızında   açılıp kapanarak çeşitli görüntüleri göze yansıtmakta ve görme çevikliğini kademe aşama arttırabilmekteydi. Nişancılar ve gözetleme kulesi görevlileri Dr. Renshau'ın 'çevik görme' eğitimlerinden geçti. Böylece kule görevlileri ve nişancılar düşman uçaklarını arkadaş uçaklarından süresinde ayırabilmiş ve bundan sonra hiç hata yapmamışlardır. Yapılan bu eğitimin başarılı olduğu görülünce ABD Kara ve Deniz Kuvvetleri pilotları da aynı yöntemle eğitildiler.

Buraya kadar savaşın ve anlattığımız konunun 'hızlı okuma' ile direkt bir ilgisi yok. Amerikalı eğitim bilimciler 'insan, şekilleri ve resimleri çok daha çabuk görme ve algılamada eğitilebiliyorsa alfabetik sembollerden oluşan yazıların da daha çabuk görülerek anlaşılması gerekir' tezinden yola çıkarak gözün daha çabuk görmeye, beynin daha hızlı anlamaya şartlandırılabileceği eğitimler üzerine çalışmaya başladılar. Nitekim bu eğitimlerle okuma hızı 8-10 kat arttırılabiliyordu.

1950'li yıllarda ABD'li bilim adamları beynin algılama düzenini araştırırken gözün aktif görme alanı ve fotoğraf Çekme özelliği üzerinde durdular. Göz tahmin edilenden Çok daha geniş bir alanı net görüp beyin bunu idraklayabiliyordu. O dönemde sinema perdeleri daha iyi görünsün diye küçük yapılmıştı, ancak daha sonra buna gerek olmadığı anlaşıldı. Hollywood bunu hemen değerlendirdi ve sinema perdelerini bugünkü boyutlarına taşıdı.

Beyazperdeye gittiğinizde dikkat edin o büyük perdede yazıları okumak için zorlanmaz ve birkaç kelimenin aktif görme alanınıza kolaylıkla girdiğini fark edebilirsiniz Hızlı okuma eğitimcileri, gözün görmedeki bu teknik üstünlüğüne kelimeleri tek tek okumadan etken görme alanı içerisinde 2, 3, 4 kelimeyi bir arada görme alışkanlığı kazandıracak çalışmaları da ekledi.Şu Hızlı Okumayı Kim İcat Etti?


HIZLI OKUMA TEKNİĞİ NEDİR?


Sağlıklı bir insan dakikada 9000 kelime duyabilir, 8000 kelime görebilir ve saniyede 75000 kelime düşünebilir. Sahip olduğumuz bu kapasitenin  farkına varıp, doğru teknik ve metodlarla geliştirmemiz mümkündür. Okumada ve okuduğumuzu anlamada en önemli organlarımız gözlerimiz ve beynimizdir.

 
Gözlerimiz, ruhumuzun dışarıya oluşturulan pencereleri olarak kabul edilir ve okurken fizyolojik olarak maksimum çalışan organımızdır. Ek olarak gözlerimiz, satır aralarında dolaşarak oradaki sözcükleri beyne iletir. Bu yüzden gözlerimizin potansiyelini keşfetmek önemlidir.


Beynimiz ise çok hızlı çalışır, ama göz ona bakılırsa daha yavaş informasyon gönderir. Beyinle göz arasındaki bu kapasite farklılığı okuma esnasında dikkatin çok sık ve basit dağılmasına yol açar. Bu yüzden hızlı okuma tekniklerinde ulaşılmak istenen temel hedef gözün okuma hızını, beynin anlama hızına yaklaştırarak dikkat ve konsantrasyonumuzu arttırmaktır.


Örneğin yavaş yavaş mevzuşan insanoğlu dinlerken dikkatimizi toplamakta ne kadar zorlandığımızı ne kadar sıkılmış olduğumuzu düşünelim. Sıkılırız, çünkü beyin o kişinin konuşma hızından çok daha çabuk düşünür. Karşımızdaki kişi konuşurken beynimiz o mevzuda kalamaz ve başka şeyler düşünmeye başlar. Yavaş okuma için de aynı şey geçerlidir. Eğer okuma hızı çok yavaş olursa beynin dikkati de çok rahat dağılır.


Yapılan araştırmalara bakılırsa bilginin minimum yüzde 80 – 85’ ni okuyarak kazanıyoruz. Bu durumda çok okumanın yollarını araştırmamız gerekiyordu.  Bu da anlayarak hızlı okuma tekniklerinin ortaya çıkmasıyla çözülmeye başlamıştır. Amerika ve İngiltere’ de üniversiteye kadar, her öğretim kademesine uygun kurslar açılmaktadır. Öğrenciler, yöneticiler, politikacılar, iş adamları vb. kurslara katılamaya başladılar. Böylece batıda hızlı okuma yaygın hale geldi. Türkiye’de hızlı okuma daha çok yenidir.


Hızlı okuma; gözümüzün kaslarını eğitmeyi, gözümüzün çevik görmesini, görme alanını genişletmeyi, okurken satırların üstünde serseri benzer biçimde dolaşan gözümüze daha etkin bir şekilde ritim kazandırmayı ve tüm bunlar ile görme ile idrak etme arasında uyum sağlamayı hedefler.


Önemli olan hızlı okumak değildir, ışık hızında da okuyabilirsiniz isterseniz. Hiçbir anlamı olmaz. Bu eğitimde temel hedef  daha hızlı ve etkin görme, bunu yanında da idraklamadır. Kısacası bu program görsel idrak etme düzeyimizi geliştirerek okuma, idrak etme, anlama düzeylerimizi yükseltmeyi hedefleyen farklı bir teknik beceridir. Bu beceriyi hepimiz benzer biçimde siz de kazanıp data çağına uygun bir fert olabilirsiniz.


HIZLI OKUMA EĞİTİMİ’NİN HEDEFİ

 

TEOG, LGS, LYS, KPSS, ALES vb.  hazırlanan öğrencilerin imtihan sorularını yetiştiremediklerini, özellikle uzun soruları çözmekten sıkıldıkları, çözmek istemedikleri yönünde sık sık yakınmalarını duymuşunuzdur…

Göz ile beyin arasındaki sinirlerin, göz ile kulak arasındaki sinirlerden 25- 27 kat daha çabuk hareket ettiğini biliyor muydunuz?

Bu halde niçin minimum 10 saat süren bir çalışmayı en fazla 1–2 saatte bitirmeyesiniz?

Zahmetsiz ve akıcı halde öğrenirsiniz.

Okuduğunuzu anlama yüzdenizi arttırırsınız.

Zamandan tasarruf etmiş olursunuz.

Özgüven kazanırsınız.

Okurken beyniniz daha iyi ilişki kurar.

Okurken beyniniz hayal kurmaz ve tümü görür.

Okuma daha zevkli hale gelir.

Okuma alışkanlığını kazanmada büyük bir merdiven dayamış olmuş olursunuz.

Okuduğunuzu daha iyi anlar, hafızanızda meblağ ve hatırlarsınız.

Sözcük haznenizi ve genel informasyon birikiminizi arttırmanıza destek sağlar.


HIZLI OKURSAK NELERLE KARŞILAŞIRIZ?


300 sayfalık bir kitapta yaklaşık 80.000 kelime vardır. Yavaş okuyan bir okuyucu bir saatte yaklaşık 7.000 kelime okuyabilir. Bu da okuyucunun o kitabı ancak 12–10 saatte bitireceği anlamına gelir. Hızlı okuma tekniklerini tatbik eden bir fert aynı sürede 2 ya da 3 kitap bitirebilir. Aynı zamanda yavaş okuyana göre çok daha iyi anlamış olur okuduğunu.

Sınavlara hazırlanan bir öğrencinin sınavda, imtihan süresinin ortalama yarısını okuyarak geçirdiği tespit edilmiştir. Bu okuma anlama vaktini  kısaltırsak, yetiştiremediğimiz soruları çözmek, meydana getirilen soruları denetim etmek için çok değerli bir süre dilimine haiz oluruz. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini uygulayan bir öğrenci 2 saat devam eden bir sınavda 30-45 dakika şeklinde bir süre kazanır.


Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenen bir okuyucu çabuk okuyarak zihinsel gezintileri minimum düzeye indirmiş olur. Böylece odaklanma artar ve informasyon kaydı daha net olur. Fikir, idrak etme, değerlendirme kavramı ve karar verme süre daha hızlı olacaktır.  Anlayarak hızlı okuma tekniklerini bilen bir okuyucu okuma eylemini monotonluktan çıkarıp zevkli ve eğlenceli bir hale getirir. Daha kısa sürede daha fazla data edinme fırsatı bulmuş olur. Biliyoruz ki okumak için zaman ayırmak günümüzde gittikçe zorlaşıyor.

Etkili ve  hızlı okumak bir ayrıcalık değil, zorunlu bir ihtiyaç artık…

Daha hızlı ve etkili okumak neden lüzumlu?

Okumaya mecbur olduğunuz şeyler var; okumayı sevmiyorsunuz.

Okumayı seviyorsunuz; sadece okumaya süre bulamıyorsunuz.

Öğrencisiniz (lise, üniversite vb…) dolayısıyla yığınla kitap, tutulmuş notlar okunmak için sizi bekliyor.

TEOG, LGS, LYS, KPSS, ALES vb. Sınavlara hazırlanıyorsunuz; fakat süre sizin için bir problem oluyor. 30-45 dk yahut bir saat kadar vakit kazanmak sizin elinizde. Bu nasıl mı olacak? Bizi takip etmeye devam edin…

Verimli ve hızlı okumak istiyorsanız anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenebilirsiniz.

Temelde anlayarak hızlı okumanın mantığı kelime - kelime yerine satırın daha geniş bir bölümünü görmek, 2, 3 hatta 4 kelimeyi birden görüp idraklayabilmektir. Bundan önce üzerinde durulması ihtiyaç duyulan başka bir mevzu daha var. Yavaş okuyoruz; çünkü

Kelimeleri teker- teker okuyoruz.

Okurken sözcüklere takılıyoruz ve fazlaca geriye dönüşler yapıyoruz.

Okurken dudaklarımızı hatta belki dilimizi oynatarak okuyoruz.

Bir mevzuyu daha iyi anlayabilmek için yavaş okumak gerektiğine inanıyoruz. Daha ilkokuldan beri öğretmenlerimiz paragrafları anlamadığımızda yavaş oku anlarsın diyorlar.

Yavaş okumanın sebebi ise dikkatimizi toparlayamamak, çabuk yorulmaktır ve de içten seslendirme yapmaktır.

 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİ OKUMA HIZINI NASIL ARTIRIYOR



Okuma hızını geliştiren yöntemler temelde iki mantığa dayanır


1.Gözün herhangi bir bilgiyi beyne iletme hızı saniyenin üçte bir kadardır, birinci mantığın temeli, bu tekniğin gözün algı becerisini geliştirerek verilerin beyne daha çabuk yetişmesini sağlamak.


2.Göz normalde okurken tek bir kelimeye odaklanır. Oysa bir bakışta 3-10 kelimeyi aynı anda görme şansımız var, İkinci mantığın temeli de, bu odaklanma davranışını yerleştirmeyi sağlıyor.

Birde etkili okuma teknikleri dediğimiz metnin doğru noktalarına bakmak, anahtar noktaları bulmak, metnin özünü ve ana fikrini daha çabuk yakalamaya yönelik “sütun okuma, taramalı okuma şekilleri, göz gezdirme,” var. Okuma becerisi bu yöntemlerle de desteklenerek geliştiriliyor

 

HIZLI OKUMA TEKNİĞİ İLE NE KADAR HIZLI OKUYABİLİRİZ?


Verimli ve anlama odaklı okuma hızı Türkiye’de  dakikada 150-250 kelimedir. Anlayarak hızlı okuma tekniklerini öğrenirseniz, okuma hızınız dakikada 600-1000 kelimeye kadar çıkabilir. Böylece Türkiye’deki en hızlı okuyan %3-5’lük dilime girersiniz.


Dakikada 6000 sözcük okuyarak küçük yaşta üniversiteye giden Mariel Aragon, dakikada 2000 sözcük okuyarak , ABD'yi yöneten John Kennedy hızlı okuyarak daha iyi anlamanın mümkün bulunduğunun kanıtlarıdır.


(DK / KELİME SAYISI) AÇIKLAMA


80 – 100 Kelime Türkiye averajına bakılırsa çok kötü.


100 – 150 Kelime Türkiye averajına göre çok düşük bir seviyedesiniz.


150 – 250 Kelime Okuma hızınız averajda anlama gelir.


250 – 350 Kelime Türkiye averajına göre yüksek.


350 – 500 Kelime Türkiye averajına göre çok yüksek.


500 – 1000 Kelime arası Türkiye’nin en hızlı okuyan % 3 lük bölümü içindesiniz.


Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır. 


Hızlı Okuma eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için:


İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için 0(232) 422 59 54 yâda 0 (535) 667 32 24 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


İzmir Karşıyaka  Hızlı Okuma Eğitimi için  0(232) 369 50 81 - 0(532) 100 11 65 numarali telefondan ulaşabilirsiniz veya Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz


Denizli  Hızlı Okuma Eğitimi   0 (258) 213 0 999-  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için 0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Muğla Hızlı Okuma Eğitimi 0(252) 213 00 98 - 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Bu makale şu konularla ilgili olabilir : - - - -
Şu Hızlı Okumayı Kim İcat Etti? başlıklı 3690 kişi tarafından okundu ve kişi tarafından yorumlandı

Ayrıntılı Bilgi İçin Biz Sizi Arayalım

 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bir Yorum Yazın