• slideshow1
  • slideshow1
  • slideshow1

Hızlı Okuma Nedir?

Hızlı Okuma Nedir?
Hızlı Okuma Kursları

Hızlı Okuma Nedir? Hızlı okuma, normalden daha kısa zaman da  daha çok şey okuyabilmek, daha iyi anlamak hedefiyle yapılan bir okuma tekniğidir. Yapılan bilimsel araştırmalar hayatımız süresince öğrendiğimiz bilgilerin %80-85’ini okuyarak elde ettiğimizi ortaya koymuştur. Bilgi çağında, bilgi bombardımanından sağ çıkabilmek; sınavlara hazırlanırken daha hızlı olabilmek; kitap, gazete ve dergilerdeki malumatları kaçırmamak, okuma hızınız çağın gerektirdiği gereksinimler ve kendi gereksinimleriniz doğrultusunda yetersiz kalmaktadır. Şuan ki okuma hızınızla devamlı okusanız da, bu bombardımandan sağ çıkmanız çok ama çok zor. Çok okumak için bir çözüm bulmak lazım. Hızlı Okuma Nedir? Bu çözüm de anlayarak hızlı okuma teknikleri…


Hızlı Okuma Nasıl Olur, Hızlı Okumayı Geliştirmenin Beş Adımı

Birinci Adım: Kelimeleri Tanıma

Hızlı Okuma Nedir?  Tanıma hızınız, beynimizin hızıyla ilgilidir. Beynimizin aradığı sözcüğü bulabilme hızı çabukluğuna bağlıdır. Beyin sembolleri sinirler kanalıyla gözlerden aldıktan sonrasında hafızada mevcut sembolleri taramaya adım atar ve bulmuş olduğu her sembolle aldığı sembolü karşılaştırır. Tam olarak aradığı sembolü bulduğunda tanıma gerçekleşir. İşte bu arada yavaştır. Bazı beyinlerde bu zaman daha uzundur.
Hızlı okumanın bu aşamasının temel hedefi gözünüze, ritim ve çeviklik kazanmaktır. Kelimeleri tanıma aşamasında zihniniz tembeldir fakat ilerleyen aşamalarda beyin ile gözün uyumu sağlanacaktır. Böylece beyin daha hızlı bir algılamaya kavuşmuş olacaktır.

Gözünüzün ritimsiz bir şekilde satırların üstünde gitmesini düzeltmek, bununla beraber yanlış öğrenilen okuma alışkanlıklarının bir kısmından kurtulmayı amaçlar. Beyninizi daha hızlı çalışmaya alıştırmak için ilk adım bu aşamada gerçekleşir. Ortalama 7 – 10 gün devam eden bu bölümde yalnız hız odaklı okumaya önem verilmelidir.

Kelimeleri tanıma aşamasında göz kaslarını geliştirmek temel hedeftir. Ritim çalışmasında ( hız odaklı okuma ) ilk başta gözünüz rehberin ritmine ayak uyduramaz ama bu aşamanın sonunda gözünüz istenilen ritmi kazanmış olur. Bu aşamada önemli olan hız odaklı okumadır. Bu aşamada çalışma etkin yapılırsa 2 kat artış sağlanır.

** Kelimeleri tanımada hız odaklı bir okuma amacı olduğu için, okumanız hızlandıkça okuma – anlama süreci bundan olumsuz etkilenecektir. Çünkü beyniniz yavaş çalışmaya alışmıştır. Bu aşamada daha çabuk olmak istiyorsanız metinleri tersten hız odaklı okuma yapmanız sizde daha etkili sonuçlar yaratır.


İkinci Adım: Kelimeleri Net Görme


Hızlı Okuma Nedir?  İlk aşamada gözünüz yeterli düzeyde olmadığı için belirsiz olarak görmüş olduğunuz kelimeleri bu aşamada net görmeye başlarsınız. Beyninizle gözünüz arasındaki uyum, istenilen düzeyde değildir ama göz kaslarınız istenilen performansa ulaşmaya adım atmıştır. Beyniniz daha istenilen düzeyde hızlı olmadığı için hız odaklı okuma çalışmasına devam edilmelidir. Bu yüzdendir ki anlama yüzdeniz düşürülüp ritim çalışmalarının (hız odaklı okuma) temposu arttırılmaktadır. Göz egzersizlerini icra ettiğiniz için göz kaslarınız çevikleşir. Okuma hızınızda da 2 kat belirgin bir artış olmuştur.



Üçüncü Adım: Kısa Süreli Anlama dönemi


Hızlı Okuma Nedir? Anlayarak hızlı okumanın en zor zamanlarıdır. Eğer, gerekenleri yapar ve egzersiz programınızın hepsini uygularsanız çok kısa zamanda bu devri geçersiniz. 3 – 5 kat ideal anlama gerçekleşir. Günlük hayatımızda bu aşamayı etkin olarak kullanamazsanız çalışmadan vazgeçersiniz. Geçici sorunu kalıcı haline getirirsiniz. Kendinize biraz daha fazla değer veriyorsanız yapılanların sonunu getirirsiniz. Bunu yapmak sizin için seçeneklerden biridir ve en rahatıdır…


Dördüncü Adım: İdeal Anlama devri


Hızlı Okuma Nedir?  Verilen programı gereği şeklinde yaptıysanız,  3- 5 kat hızlı okuyorsunuz ve anlarsınız demektir. Bu aşamadan sonra günlük okuma zamanlarınız olmalı ve bu alışkanlığı daha etkili hale getirmelisiniz. Bu aşamanın sonucunda “ ne kadar güzel hızlı okuyorum “ derseniz ve okumayı da bırakırsanız düşüşler kaçınılmazdır. Bundan sonraki süreçte kendinize günlük 30 dakika ( minimum ) okuma zaman ayırırsanız okumanız daha iyi bir düzeye gelecektir. Bunu 21 gün süreyle devam ettirdiğinizde alışkanlığınızı yaşamınızın tamamında kullanır hale gelebilirsiniz.

Birinci aşamada tanıma çabukluğu beynimizin hızıyla ilgilidir. Beynimiz aradığı sözcüğü, sembolü bulabilme hızı çabukluğu oluşturur. Beyin sembolleri sinirler yöntemiyle gözlerden aldıktan sonra hafızada mevcut sembolleri taramaya başlar ve bulmuş olduğu her sembolle aldığı sembolleri karşılaştırır. Tam olarak aradığı sembolü bulduğunda tanıma gerçekleşir. İşte beyin için bu hızlı ve çabukluk, arada geçen süre artık daha da kısalmıştır. Daha hızlı kavrayabilmek için sözcük dağarcığınızı geliştirmelisiniz.


Beşinci Adım: Okuma Kültürünüz


Hızlı okuyarak anlama konusunda ferdin varlıklı bir kelime dağarcığı olmalıdır. Anlayarak Hızlı okumada, göz ve beynin çabukluğu önemlidir. Sözcük hazinesi sınırlı olan okuyucular okurken zorluk yaşarlar. İyi okuyucuların hepsinin Sözcük dağarcığı geniştir.

Hızlı okurken anlama sırasında metinde karşılaştığınız size yabancı gelen kelimeler takılmanıza niçin olur. Okuma parçasında size yabancı gelen kelimeler ne kadar fazla olursa hızınız o denli düşer.


Sözcük dağarcığınızı geliştirmek için:


Değişik alanlarda farklı mevzular içeren kitaplar, dergiler vb. Okumalısınız.

Sözlük çalışması yapmış olup, öğrendiğiniz kelimeleri günlük yaşamda kullanılmalısınız

Okumalarınız esnasında yanınızda lügat bulundurmak çok faydalı olabilir.

Ücretsiz ön görüşme yapmak için bizden randevu almanız yeterli olacaktır

Hızlı Okuma eğitimleriyle ilgili detaylı bilgi için:

İzmir Hızlı Okuma Eğitimi için  0(232) 422 59 54 yâda 0 (535) 667 32 24  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


İzmir Karşıyaka  Hızlı Okuma Eğitimi için  0(232) 369 50 81 - 0(532) 100 11 65 numarali telefondan ulaşabilirsiniz veya İzmir Karşıyaka Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz


Denizli  Hızlı Okuma Eğitimi   0 (258) 213 0 999-  0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Denizli Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Antalya Hızlı Okuma Eğitimi için  0 242 323 73 15 yada  0 (505) 445 15 31 numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya  Antalya Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Muğla Hızlı Okuma Eğitimi 0(252) 213 00 98 - 0 (532) 100 11 65  numaralı telefondan ulaşabilirsiniz veya Muğla Hızlı Okuma Eğitimini tıklayabilirsiniz.


Bu makale şu konularla ilgili olabilir : - - - -
Hızlı Okuma Nedir? başlıklı 3663 kişi tarafından okundu ve kişi tarafından yorumlandı

Ayrıntılı Bilgi İçin Biz Sizi Arayalım

  
 
 

Bunlar da İlginizi Çekebilir

Bir Yorum Yazın